Bize Ulaşın
Özgüven Problemleri - Akra Psikolojik Danışmanlık
akrapsikoloji.com - Özgüven Problemleri - akrapsikoloji - Akra Psikolojik Danışmanlık

Özgüven Problemleri

Özgüven Problemleri - akrapsikoloji.com
image

Özgüven Problemleri

Özgüven duygusunun temelleri çocukluk döneminde aile ve çevre tarafından atılır. Bu dönemde yaşanan olası sorunlar ya da travmalar hayatın tamamına etki edecek büyüklükte olabilir. Her ne kadar özgüven kayıplarının gelişimi ve nedenleri çocukluk dönemine rast gelse de kişiler her yaşta özgüven gelişimlerine katkı sağlayabilirler.

Özgüven problemleri bebeklik döneminin sonlanması ile 3 yaş dönemi ile başlayan çocukluk çağında yapamazsın, beceremezsin ifadelerine sıklıkla maruz kalma ve sevgisiz bir ortamda büyümeden kaynaklı gelişim gösterir. İleri yaşlarda bireyin içsesi haline gelen ve sürekli başarısız olacağı, yapmaması hatta denememesi gerektiğini söyleyen sözler özgüven sorunlarını tüm hayatına yayılacak ölçüde büyütebilir. Özgüven kazanımı çocukluk travmalarından ayrıştırılarak psikoloji alanında desteklenmek ve üzerine çalışılmak sureti ile sağlanabilir.

Özgüven Nedir?

Özgüven Nedir?

Özgüven genel olarak bireyin kendini sevme halidir. Yaptığı ya da yapamadığı şeylerden memnun olma durumudur. Özgüven, kendimizi olduğumuz gibi kabul ettiğimiz halimizin hayata yansımasıdır. Her birey noksanlıkları ve farklılıkları ile vardır.

Bunları tanımak, kabul etmek, geliştirmek ve değiştirmek kişisel gelişim yolculuğunda süreçtir. Özgüven, bu süreci yönetirken kendini aşağılama ve başarısızlık duygularından arındırarak olumlu motive etmeye çalışıldığı süreçte kendini sevme ve her haliyle kabul etme durumudur.

Özgüven problemleri, bizden bağımsız gelişebilir ancak üstesinden gelmek mümkündür. Kendinle barışık olma hali içerisinde, yapabildiklerinin farkında yapamadıklarını kabul etmiş ve gelişime açık, iletişim becerileri yüksek, eleştirilere açık olmak gibi karakteristik özellikler özgüven varlığıyla ilişkilidir.

Özgüven Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Eşsiz ve değerli olduğumuz bilincine erişmek özgüven gelişimi için atılacak ilk adımdır. Kendini sevmek çok önemlidir. Bunun için kişinin kendine ağır eleştirilerden kaçınması gerekir. Mükemmel olmaya çalışmak, başkaları ile yarışmak, aile, eş ya da iş vereni sürekli mutlu etme çabası içinde olmak, her işte başarılı olma çabası, başarısız olunacak durumlardan kaçınmak, deneyimlemeye değil başarıya odaklı olmak özgüveni olumsuz etkileyen durumlardır.

Özgüven Problemleri için Akra Psikoloji'yi arayınız: 0531 785 76 90

Küçük hedefler koymak ve onlara ulaşmak, mükemmel olmaya çalışmamak, deneyime açık olmak, başka insanlarla ve hikayeleri ile tanışmaya cesaret etmek özgüven gelişimini destekler. Özgüven problemi yaşayan kişilerin uzman psikolog danışmanlığı alması profesyonel metotlarla süreci tamamlaması oldukça önemlidir.

Özgüven Eksikliği Belirtileri

Sürekli geri planda durma, karar alma aşamasında çevrenin görüşlerini kendi istek ve görüşlerinden önde tutmak, yeni ortamlara girmekten kaçınmak, yapabilecekleri işlerde dahi başarısız olma korkusuna kapılmak ve işi almaktan kaçınmak gibi davranışlar özgüven problemi belirtileri olarak sayılabilir.

Kişiler zaten yapamam ya da şu kişi ne der gibi sürekli olumsuz ve kaygı uyandıracak düşüncelerle sadece eylemlerine değil, duygu ve düşüncelerine et vurarak kendilerini sevmez hale gelirler. Çocukluk döneminin sevgisiz, baskı altında geçmesi, boşanan ebeveynler, travmatik olaylar, aşırı koruyucu bir ailede, çevrede yetişmek özgüven açısından yoksunluk oluşturur. Akra danışmanlık, danışanlarının özgüven problemlerini çözme konusunda uzman yaklaşım sergileyen profesyonel kadrosu ile gerek klinik gerekse bilişsel psikoloji alanında profesyonel hizmet veriyor.